Irsk handelsstand anbefaler trikk for skotske kolleger

7. september 2005:Erfaringer fra Dublin skal dempe skepsis i Edinburgh
Edinburgh i Skottland er en av mange byer som ønsker å (re)introdusere sporvognstrafikk. Det er ikke uvanlig at ulike befolkningsgrupper rykker ut og protesterer mot kommende skinner i gatene. Nå får Edinburghs sporveisforkjempere hjelp fra en annen by som nylig har fått trikken tilbake: Dublin.

Det er handelsstanden i Dublin som gir gode referanser for trikken. Dublin fikk trikken tilbake 30. juni i fjor, og næringslivets skepsis er snudd til entusiasme. Tom Coffey, som leder handelsstandsforeningen i Dublin, melder at eiendomsprisene har skutt i været langs trikketraséene, nærmere bestemt med 15 prosent siden trafikken startet. Coffey var nylig i Edinburgh og delte erfaringer og dempet skepsis hos sine skotske kolleger. Han fortalte at omsetningen hadde gått ned i sporveisnære forretninger under anleggsperioden, men at dette ikke hadde gitt utslag på konkursstatistikken.

Hvis alt går etter planen, ruller trikken i Edinburgh i 2009. To linjer er planlagt bygget til en kostnad 473 millioner pund, og skal betjene blant annet forbinde sentrum med flyplassen. Det franske selskapet Transdev vil være operatør.

Dublins sporveisnett kalles Luas, og har betjent 16,5 millioner passasjerer det første driftsåret.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar