Trikk optimalt, men midlertidig T-banedrift på Kolsåsbanen mulig

Trikk, T-bane  - eller begge deler?


30. september 2006:1. juli 2006 ble trafikken på Kolsåsbanen innstilt, måneder og år før oppgraderingsarbeidene vil komme i gang. Årsaken var at Sporveien trenger vogner til T-baneringen. Leveransen av nye T-banevogner kan frigjøre vogner til Kolsåsbanen. Akershus bør vurdere erstatningstrafikken på nytt, mener Sekretariatet for bytrafikk

Erstatningsbussen på Kolsåsbanen er ikke mer populær nå enn sist trafikken på banen var innstilt.
Busserstatningen langs Kolsåsbanen fungerer dårlig. Passasjerbortfallet er stort, biltrafikken i Bærum øker, og de som fremdeles velger erstatningsbuss erfarer at bussene står fast i de stadig økende bilkøene.
Trikk til Kolsås
Før nedleggelsen ga Oslo Sporveier tilbud på forlengelse av Jar-trikken til Kolsås, men dette ble forkastet av Akershus-politikerne, med begrunnelse i kostnader. En trikkeløsning ville gi direkte forbindelse til Oslo sentrum, med noe lenger reisetid en T-banetilbudet før 1. juli. Tilbudet forutsetter ombygging av holdeplasser på strekningen Jar – Kolsås, der prislappen anslagsvis ligger på 8 – 9 millioner kroner. Dette er en investering som sannsynligvis ikke vil være noe verdt den dagen arbeidene med å oppgradere banen til T-banestandard opprinner.
Buss på bane
Statens vegvesen har latt konsulentselskapet Asplan Viak regne på et annet alternativ, med asfaltering av Kolsåsbanen mellom Bekkestua og Jar som enretnings busstrasé mot Oslo. Kostnadene til dette tiltaket beløper seg i underkant av 8 millioner kroner, der effekten er borte den dagen oppgraderingen kommer i gang.
Kollektivfelt i sykkelvei
En sykkelvei mellom Ringstabekk og Jar er under prosjektering, og Asplan Viak har også vurdert mulighetene for å midlertidig etablere kollektivfelt for erstatningsbussene i denne traséen. Kostnadene ved dette tiltaket er beregnet til 2,3 millioner kroner, men vil medføre redusert sikkerhet for syklende og gående i Bærumsveien i perioden tiltaket varer.
T-bane Jar-Kolsås
Et tiltak som til nå ikke har vært oppe til drøfting er reetablering av T-banedrift på deler av strekningen, det vil si mellom Jar og Kolsås (Strekningen Husebybakken - Jar kan ikke lenger trafikkeres). T-banen  har nå to tog av den nye T-banevogntypen - MX - satt i drift. Denne vogntypen kan ikke benyttes på Kolsåsbanen, men idriftsettelsen av de to MX-togene frigjør to tog av eldre type (”1300-vogner”), som kan benyttes på banen. Fra årsskiftet vil hovedleveransen av MX begynne, og dermed vil stadig flere gamle tog kunne frigjøres. Ettersom banelegemet er inntakt i samme tilstand som ved nedleggelsen, vil kostnadene ved dette tiltaket være svært små.
Trikk, T-bane - eller begge deler.
Bruk banen!
Sekretariatet for bytrafikk oppfordrer med dette Stor-Oslo Lokaltrafikk og politikerne i Akershus å vurdere midlertidig bruk av skinnegangen på nytt. Fortrinnsvis er det trikkeløsningen som bør velges, ettersom det er denne som gir best løsning for trafikantene. Men dersom SL og Akershus av uulike grunner ikke skulle kunne tilgodese trafikantene med optimale midlertidigheter, vil Sekretariatet for bytrafikk subsidiært oppfordre til at det så snart som mulig igangsettes T-banedrift av på strekningen Kolsås - Jar, med overgangsmuligheter til Lilleakerbanen på Jar. Sett i forhold til tilbudet som var før nedleggelsen er dette langt fra optimalt, men likevel en bedre løsning enn erstatningsbussene.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar